OVAKVU MAČKU DO SADA SIGURNO NISTE VIDELI: Njena dlaka je najčudnija na svetu, pati od ovog simptoma
Mačka, Foto: Printscreen Tiktok/@gatsbygalaxykitty

preslatka

OVAKVU MAČKU DO SADA SIGURNO NISTE VIDELI: Njena dlaka je najčudnija na svetu, pati od ovog simptoma

Getsbi nije bolesna, već samo malo drugačija, a evo i zbog čega

Objavljeno:

Neki vlasnici kućnih ljubimaca tačno znaju kakvu životinju žele da imaju u domu: ako odaberu psa, verovatno znaju koju će rasu imati, a gotovo je isto i kad su u pitanju mačke. Osim izbora vrste i rase ljubimca, tu je i boja njegove dlake, a jedna od boja koja se izbegava je crna.

Ipak, ima vlasnika koji baš žele da nabave psa ili mačku crne dlake, ili ljubimca čiji je dlačni pokrivač kombinacija crne i bele boje.

Slučaj jedne mace koja oduševljava Instagram bio je poprilično misteriozan, ali je vlasnik obelodanio zašto je ona takva kakva je, što nimalo ne umanjuje interesovanje za nju.

Maca ima crno krzno prošarano belim flekama koje izgledaju kao da je neko iznad nje istresao četku sa krečom!

Ova maca zove se Getsbi, a mnogima je poznata i kao Galaksi mačka. Slike njene nesvakidašnje dlake na profilu @gatsbygalaxykitty svakodnevno oduševljavaju korisnike ove društvene mreže. Getsbi pati od vitiliga koji na sreću ne nanosi bol niti patnje druge vrste, a zanimljivost u vezi s tim je što vlasnik posle određenog perioda iznova ima novu mačku!

Vitiligo ili leukodermija je hronično stečeno oboljenje kože koje se javlja u vidu glatkih, belih mrlja na različitim delovima tela. Jedno od najčešćih oboljenja iz grupe hipopigmentacijskih poremećaja, vitiligo je bolest čiji tačan uzrok nije sasvim razjašnjen.

Od vitiliga mogu da pate i psi: oni gube prirodnu pigmentaciju na koži i krznu koja obično počinje na licu, posebno na nosu, i napreduje do stopala i drugih delova tela pre nego što se ispolje bezbolne mrlje bele kože i dlake. Iako je poreklo vitiliga kod kućnih ljubimaca nepoznato, većina slučajeva je genetska, pri čemu su određene rase sklonije vitiligu od drugih, a jedan od uzroka pojave vitiliga može da bude i autoimuna bolest.

U slučaju da vlasnik primeti ovu pojavu kod ljubimca, trebalo bi da se obrati veterinaru koji će otkriti da li je uzrok depigmentacije neka medicinska bolest. Iako ne postoje lekovi za vitiligo, pojedini veterinari savetuju više izlaganja suncu kako bi se podstakao razvoj melanocita.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Telegraf/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.